• Română
  • English
  • Français
  • Deutsch
+4 0269 862 041

Biografie

Stephan Ludwig Roth s-a nascut la 24 noiembrie 1796, in familia pastorului luteran mediesean Gottlieb Roth. A urmat studiile liceale la Sibiu si cele superioare, de teologie, la Tübingen. Suplimentar a urmat cursuri de fizica, chimie, matematica, psihologie si pedagogie. La 4 iulie 1820 a obtinut titlul de doctor al universitatii din Tübingen, sustinand teza, revolutionara pentru vremea aceea, “Esenta statutului”.

Timp de doi ani, din 1818 pana in 1820, fost colaborator al marelui pedagog Johann Heinrich Pestalozzi, la Scoala speciala de la Yverdon, unde si-a insusit ideile maestrului, dar si moderna teza a „egalitatii limbilor si nationalitatilor”.

Stephan Ludwig Roth va reveni, în 1821, in Transilvania ca profesor la gimnaziul din Medias (scoală care astazi ii poartă numele); in 1828 va deveni prorector, iar in anul 1831 – rector al aceluiasi gimnaziu. Inspre sfarsitul anului 1834 se va lovi de obtuzitatea oficialitatilor locale: principiile sale ferme nu vor fi pe placul potentatilor acelor timpuri si va fi exclus din invatamant. Din acel moment nu-i mai rămâne decat implinirea misiunii eclesiastice, ca predicator la Biserica Evanghelică din Medias, mai apoi ca preot în Nemsa (din 1837) si Mosna (din 1847), dar si lupta pentru impunerea idealului convietuirii pasnice intre neamurile transilvanene. „Ţăranul in haina de savant”, sintagma prin care il denumeau concetatenii sai, ne-a lăsat cateva lucrari, de un real interes pentru istorici până in ziua de astazi, cea mai importanta fiind Geschichte von Siebenbürgen (Istoria Transilvaniei) (1846), ramasa in manuscris.

In ianuarie 1849, lui Roth i-a murit sotia si s-a intors la Mosna, avand promisiune de amnistie de la generalul revolutionar Józef Bem. A fost arestat în 21 aprilie 1849, fiind condamnat la moarte prin impuscare – sentinta executată in 11 Mai 1849 la Cluj.

Este inmormantat la Medias, unde exista un monument, o casa memorială şi un bust in fata liceului ce-i poarta numele.

     

 Pictura Medievala

   

Incursiune Istorica in centrul Transilvaniei

„L-am întâlnit” pe Stephan Ludwig Roth în anul 1971 în paginile Manualului de Istorie a României la lecția „Revoluția burghezo-democratică din anul 1848-1849 din Transilvania” prin cuvintele: „a declara o limbă oficială a ţării nu e nevoie, căci noi avem deja o limbă a țării. Nu este limba germană dar nici cea maghiară, ci este limba română”. Roth a fost un mare vizionar, care a ştiut mai bine ca oricine dintre saşi să ia pulsul societăţii Transilvaniei, dar şi pulsul evenimentelor politice şi transformărilor economice din Europa. Cele 12 obiective – monumente istorice reprezintă o veritabilă infrastructură cultural-istorică ce conferă acestor localităţi un aspect medieval deosebit, preferat atât de turismul cultural cât şi de comunităţile de oameni de afaceri europeni, ce poate contribui la dezvoltarea durabilă a comunelor, păstrarea identităţii culturale fiind un obiectiv strategic pentru toate administraţiile comunale din zonă.

Citeste mai mult Galerie Foto

Circuit turistic Mosna - Alma Vii - Nemsa

Ca și tehnică de lucru în această prezentare ce se doreşte în special dedicată legăturii avută de Roth cu Nemşa, Alma Vii şi Moşna se va descrie pe scurt perioada 1796-1837 dar si bogatia culturala istorica a acestor teritorii transilvanene.