• Română
  • English
  • Français
  • Deutsch
+4 0269 862 041

Comuna Nemsa

Localitatea Nemsa (in dialectul sasesc Nimesch, Nimeš, in germana Niemesch, Nimesch, Nimisch, Nimschdorf, in maghiara Nemes, Szásznemes) este atestata documentar din 1359. Primii locuitori au fost sasii, in proportie de 90%. La o margine a satului, pe o straduta alaturata erau si cateva case de romani. Ponderea mare a pamantului o detineau sasii. Erau buni gospodari si se indeletniceau cu cresterea animalelor (vaci, bivoli, oi), cu albinaritul. Pentru ca aveau pamant mult, bun si foarte roditor, aveau nevoie de cineva care să-i ajute sa lucreze pamantul si astfel au aparut la Nemsa cateva familii de rromi. Cu timpul sasii au plecat, rromii s-au inmultit si au luat locul sasilor.

Sasii erau foarte ordonati si gospodari, de unde si zicala „sa faci curatenie ca la sasi in blidar” (blidarul fiind o parte a mobile de bucatarie unde erau asezate paharele, cestile, farfuriile stralucind de curatenie).

Biserica evanghelica fortificata din Nemsa, cea initială, a fost construita la începutul anilor 1400. Clopotnita dateaza din 1869, an in care se demoleaza zidul de aparare, in locul lui construindu-se un zid mic, mai simplu. Pana in anul 1739 a fost biserica tip hala. Altarul triptic, realizat in secolul XVI, se afla, in prezent, la biserica Sf. Margareta, din Medias. Turnul - clopotnita adaposteste un clopot turnat in secolul XV. Orga a fost realizata in 1883 de sibianul Wilhelm Hörbiger.

 

De-a lungul timpului au locuit si au trecut pe la Nemsa multe personalitati, dintre toate insa razbate figura lui St. L. Roth, mare carturar sas, care a crezut pana la moarte in intelegerea tuturor naţionalitatilor din Transilvania, la luminarea permanenta a sasilor si instruirea romanilor. Astfel, in jurul anului 1790 a fost construita aici o casă parohiala, in care St. L. Roth si-a scris cele mai importante lucrari ale sale

Biserica Din Nemsa

Numele localitatii provine din maghiara („nemes“) si inseamna „nobil“. Sasii s-au stabilit în acest loc de timpuriu, primind aprobare de la localitatile invecinate Richis si Mosna. Biserica fortificata (inceputul anilor 1400) a fost initial o biserica tip hala, dar pentru faptul ca nava ameninta cu daramare, a fost demolata şi reconstruita. Clopotnita a fost construita in anul 1869, dar zidul de aparare a fost demolat si construit un zid mai simplu si mai scund. Altarul triptic a fost realizat in secolul XVI, iar turnul clopotnita adaposteste un clopot turnat in secolul XV. Orga a fost realizata in anul 1883 de catre sibianul Wilhelm Hörbiger. Biserica evanghelica din Nemsa figureaza sub nr. 2751 in lista monumentelor istorice. In anul 1733 s-a daramat nava bisericii darapanata si a fost reconstruita. In 1798, nava a primit bolta ei actuala. S-au intrebuintat pentru sprijinire pilastri, ornamentate cu volute. Ultimele lucrari de restaurare la biserica s-au executat in anul 1954. In jurul anului 1500 s-a Inconjurat biserica cu un simplu zid de incintă cu două turnuri, dintre care s-a pastrat un turn puternic . In 1752 zidul cetatii a fost reparat. Turnul clopotnita s-a ridicat in anul 1869, la o distanta de cativa metri de biserica. Altarul in stilul renasterii este un scrin fara aripi; a fost terminat in anul 1520. Predela s-a pierdut. Partea superioara este incoronata de un tablou pictat in ulei al unui maestru necunoscut. Infătiseaza botezul lui Hristos. Cele trei figuri din lemn ale altarului, Isus, Moise si Pavel au dispărut, iar in jurul anului 1850 s-au inlocuit prin figuri pictate in mod banal pe lemn. Peste drum de biserica se inalta pe un piedestal bustul lui Stephan Ludwig Roth (1796 – 1849), preot in Nemsa si Mosna, ganditor umanist, profesor si revolutionar pasoptist din Transilvania

Biserica Evanghelica Nemsa